Kan een agressieve hond genezen worden?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er niet zoiets bestaat als een remedie tegen agressie. Agressief gedrag wordt beheerd en verminderd door een juiste behandeling met een dierenarts gedragsprofessional.

Kan een agressieve hond genezen worden?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er niet zoiets bestaat als een remedie tegen agressie. Agressief gedrag wordt beheerd en verminderd door een juiste behandeling met een dierenarts gedragsprofessional. Het is ook essentieel om te begrijpen dat agressie een gedragsprobleem is, geen kwestie van gehoorzaamheid. In de meeste gevallen, en met de juiste behandeling, kan een agressieve hond worden genezen of kan het gedrag in ieder geval onder controle worden gebracht.

Honden die bereid zijn agressie te gebruiken om de uitkomst van een situatie te veranderen, worden zelden genezen, maar kunnen vaak worden gecontroleerd. Verbetering kan optreden door voorspelbare interacties te hebben, het vermijden van agressie provocerende stimuli, een goede dagelijkse routine van lichaamsbeweging, spel en sociale interactie. Sommige honden kunnen echter agressief blijven tegenover familieleden en vormen een risico voor degenen die bij hen wonen. Bepaalde gezinssituaties kunnen het onmogelijk maken om een agressieve hond veilig te rehabiliteren en mensen te beschermen tegen schade.

Elk geval vereist een beoordeling met een veterinaire gedragsdeskundige en voortdurende follow-up om te bepalen of er vooruitgang wordt geboekt (zie Agressie - Inleiding en agressie - Aan de slag - Veiligheid en beheer). Verbetering kan optreden door voorspelbare interacties te hebben, het vermijden van agressie-provocerende stimuli, een goede dagelijkse routine van lichaamsbeweging, spel en sociale interactie. Elk geval vereist een beoordeling met een veterinaire gedragsdeskundige en voortdurende follow-up om te bepalen of er vooruitgang wordt geboekt (zie Agressie - Familieleden - Introductie en veiligheid en agressie - Aan de slag - Veiligheid en beheer). Hoewel agressie niet van de ene op de andere dag kan worden genezen, zijn er stappen die u kunt nemen om agressief gedrag te beteugelen en uw hond te helpen kalm te blijven.

Hieruit volgt dat als onderliggende angst en angst agressieve reacties veroorzaken, trainingsprogramma"s die zijn ontworpen om de menselijke familieleden af te dwingen als alfa of dominantie met behulp van confrontatie of op intimidatie gebaseerde interventies, angst en bijbehorende agressieve reacties zullen toenemen in plaats van te verminderen. Een hond mag alleen agressie vertonen in beperkte contexten, bijvoorbeeld alleen voedselbewaking, in welk geval de diagnose geen conflictagressie is, maar het bewaken van een zeer favoriete hulpbron; in dit geval moet de behandeling gericht zijn op de bezitterige agressie (zie Agressie - Bezittelijk - Objecten en speelgoed en agressie - Bezitterig — Voedselbak). In de tussentijd moet u voorzichtig voorkomen dat uw hond in situaties terechtkomt die tot agressief gedrag kunnen leiden. Dergelijke honden worden vaak beschreven als „Jekyll en Hyde omdat het meestal happy-go-lucky, vriendelijke honden zijn.

Agressie jegens mensen, agressie jegens honden en agressie jegens andere dieren zijn relatief onafhankelijke gedragspatronen. Evenzo kan een hond eerst beschermende agressie vertonen wanneer haar ouders van huisdieren een mensenkind in het gezin brengen. Omdat gedragsproblemen bij honden zoveel variabelen hebben en uiteindelijk kunnen voortkomen uit de genetische aanleg van een hond, zou het ronduit verkeerd zijn om beloftes te doen en resultaten te garanderen. Een angstige hond zal normaal gesproken angstige houdingen aannemen en zich terugtrekken, maar ze kan agressief worden als ze in het nauw gedreven of gevangen zit.

Als je reageert op een grommende hond door te slaan, te schreeuwen of een andere aversieve methode te gebruiken, kan de hond de behoefte voelen om zichzelf te verdedigen door je te bijten. Als de hond zich niet op zijn gemak voelt om op enigerlei wijze opgesloten te worden, begin dan met het trainen van positieve opsluiting (zie Kalm onderwijzen - Bezinken en ontspanningstraining, krattraining - Positieve opsluiting - Waarom krattraining, krattraining - Gids - Hoe kratentraining en krattraining - Synopsis). Angstige honden rennen soms weg van een persoon of dier die hen bang maakt, maar als de persoon of het dier zich omdraait om te vertrekken, komen ze van achteren naar boven en knijpen ze. Je timide en verlegen pup kan agressief worden, afhankelijk van hoe de hond omgaat met mensen en andere honden.

Uitspraken als „We zullen je agressieve hond genezen” of „We zullen je een totaal veranderde hond bezorgen” moeten worden gezien als een felrode vlag.