Waar zijn Britse buldoggen verboden?

Sommige landen, zoals Noorwegen en Nederland, ondernemen al actie om het fokken van Engelse buldoggen en sommige andere rassen op dierenwelzijnsgronden in feite te verbieden, hoewel veel honden die in het VK worden gekocht, worden geïmporteerd of verkocht door dealers die buiten de officiële fokrichtlijnen opereren. Het fokken van Britse buldoggen en Cavalier King Charles spaniels is officieel verboden in Noorwegen, oordeelde de rechtbank van Oslo maandag.

Waar zijn Britse buldoggen verboden?

Sommige landen, zoals Noorwegen en Nederland, ondernemen al actie om het fokken van Engelse buldoggen en sommige andere rassen op dierenwelzijnsgronden in feite te verbieden, hoewel veel honden die in het VK worden gekocht, worden geïmporteerd of verkocht door dealers die buiten de officiële fokrichtlijnen opereren. Het fokken van Britse buldoggen en Cavalier King Charles spaniels is officieel verboden in Noorwegen, oordeelde de rechtbank van Oslo maandag. Een Britse bulldog zit op een Union Jack-kussen op de eerste dag van de jaarlijkse Crufts hondenshow (Getty). Ritish bulldogs zullen effectief worden verbannen uit Noorwegen na een historische zaak die door Animal Protection Norway voor de rechter is gebracht.

Het juridische team van de groep beweerde dat ze, vanwege het selectieve fokken van zowel Britse Bulldogs als Cavalier King Charles Spaniels, vatbaarder zijn geworden voor kwalen en andere gezondheidsproblemen. Selectief fokken kan een reeks problemen veroorzaken waarbij Britse buldoggen vatbaar zijn voor Brachycephalic Airway Obstruction Syndrome. Cavalier King Charles spaniel's lijden ondertussen aan hartafwijkingen, hoofdpijn en oog- en gewrichtsproblemen. Cijfers van The Kennel Club meldden dat de populariteit van hondenrassen met plat gezicht de afgelopen 17 jaar met 2.747 procent is toegenomen, maar over het algemeen kunnen eigenaren niet herkennen dat hun huisdieren pijn hebben.

Moderne bulldogs stammen af van dikke honden die worden gebruikt bij stierenaas, dat in de 12e eeuw door de Noormannen in Groot-Brittannië werd geïntroduceerd en in de jaren 1500 een populaire vorm van entertainment werd, volgens The Kennel Club. Helaas hebben Bulldogs waarschijnlijk last van ernstige gezondheidsproblemen, waaronder ernstige ademhalingsmoeilijkheden, huidproblemen, gewrichtsproblemen en gebitsproblemen. Platte gezichten die in Engelse bulldogs zijn gefokt, kunnen een 'leven lang lijden' veroorzaken en onderzoek toont aan dat ze meer dan twee keer zoveel kans hebben als andere honden om gezondheidsproblemen te hebben. De historische uitspraak verbiedt effectief de twee iconische hondenrassen die afkomstig zijn uit Groot-Brittannië, waarbij de Britse bulldog het nationale dier van het Verenigd Koninkrijk is.

Noorwegen heeft het fokken van Britse Bulldogs en Cavalier King Charles-spaniels in het land verboden, omdat het de dierenwelzijnswetten zou schenden. De originele Bulldog was brood voor stierenaas, wrede en wrede hondengevechten, en sommige experts zeggen dat er waarschijnlijk meer aandacht is geweest voor het creëren van de perfecte Bulldog, dan voor enig ander ras in de geschiedenis is geweest. Engelse Bulldogs lopen een verhoogd risico op ademhaling, oog- en huidaandoeningen vanwege hun extreme fysieke kenmerken, waaronder verkorte muilkorven, gevouwen huid en een gedrongen lichaam. Oslo (AFP) - Cavalier King Charles Spaniels staan bekend om hun kleine hoofden, Engelse bulldogs om hun geslagen gerimpelde muilkorven - eigenschappen waar hun eigenaren dol op zijn.

Kijkend naar een willekeurige steekproef van 2.662 Engelse Bulldogs en 22.039 honden die geen Engelse Bulldogs waren, ontdekten ze dat Engelse Bulldogs twee keer zoveel kans hadden om de diagnose ten minste één aandoening te krijgen dan andere honden. Een toename van 'schattige' advertenties op Facebook en Instagram, evenals de populariteit van Engelse bulldogs, mopshonden en Franse buldoggen onder beroemdheden, hebben de schuld gekregen van de toename van het aantal gevallen waarin de honden de diagnose gezondheidsproblemen krijgen. British Bulldogs lijden aan 'BOAS', wat staat voor brachycefaal obstructief luchtwegsyndroom, dat wordt veroorzaakt door hun kenmerkende korte schedel en snuit. Meer dan de helft van alle buldoggen die de afgelopen 10 jaar in Noorwegen zijn geboren, moest worden geleverd door een keizersnede.

Rond 1900 waren sommige bulldog-fokkers al bezorgd dat de overdrijving van bepaalde 'typische punten' 'de aanleg voor ziekten intensiveerde en misvormingen veroorzaakte. Bovendien merken ze op dat de uitspraak van de rechtbank het eigendom, de verkoop of de import van buldoggen of cavaliers niet verbiedt - alleen hun fokkerij. Het was ook atletisch met een kleiner hoofd en minder huid die aan zijn lichaam hing, maar de meeste hondenbrood voor stierenaas ontwikkelde uiteindelijk gedrongen lichamen en enorme hoofden en kaken - de Bulldog was niet anders.