Wat heeft onethisch fokken met buldoggen gedaan?

In de loop der jaren zijn de fysieke eigenschappen van de Bulldog gefokt om extremer te zijn. Het gezicht is platter geworden, de benen zijn ingekort, het hoofd is groter geworden en de onderbeet is gegroeid.

Wat heeft onethisch fokken met buldoggen gedaan?

In de loop der jaren zijn de fysieke eigenschappen van de Bulldog gefokt om extremer te zijn. Het gezicht is platter geworden, de benen zijn ingekort, het hoofd is groter geworden en de onderbeet is gegroeid. Deze wijzigingen zijn aangebracht om de bulldog een expressiever gezicht te geven, waarbij het uiterlijk van een menselijk kind wordt nagebootst. Bulldog-fokgroepen verzetten zich onvermurwbaar tegen veranderingen, met het argument dat onverantwoordelijke fokkers gezondheidsproblemen veroorzaken voor honden.

Toch tonen recente genetische studies aan dat buldoggen zo inteelt zijn dat er misschien niet genoeg genetische diversiteit in het ras is om enkele gezondheidsproblemen te elimineren. Volgens de regels van raszuivere honden kunnen buldoggen alleen worden gefokt met andere bulldogs, waardoor de algehele genenpool wordt beperkt. Waarom bulldogs slecht zijn, heeft minder te maken met het gedrag van onschuldige puppy's en meer te maken met het feit dat hebzuchtige fokkers bulldogs overfokken. Selectief fokken heeft ervoor gezorgd dat buldoggen nauwelijks op hun oorspronkelijke ras lijken en ontelbare, levenslange gezondheidsproblemen hebben.

In feite is er zo'n tekort aan gezonde buldoggen dat mensen hun toevlucht nemen tot het kopen van puppymolens in het buitenland. Deze ongereguleerde hondenfokkerijen worden beschouwd als het kenmerk van dierenmishandeling. Fokken voor platte gezichten heeft geresulteerd in een extreme vorm van brachycefalie, een verkorting van de schedel die nu de belangrijkste doodsoorzaak is voor buldoggen. De aandoening leidt tot verschillende ademhalingsproblemen en oververhitting.

Fokkers en anderen wilden proberen het Bulldog-ras te redden en de gezondheid van deze honden te verbeteren. Onderzoekers bestudeerden echter het DNA van 102 Bulldogs in de VS. Hun onderzoeksresultaten waren niet goed, het ras was niet genetisch divers genoeg om te redden. Ze zeiden dat de enige manier waarop het ras kan worden gered, is door kruising met andere rassen.

Dalmatiërs zijn vatbaar voor blaasstenen, dus in de jaren zeventig stak een fokker de honden over met aanwijzingen en keerde vervolgens terug naar het fokken ervan met alleen Dalmatiërs. Maar omdat de resulterende honden niet langer stamboom hebben en er niet precies zo uitzien als de standaard van vandaag, zullen diehard bulldog-fokkers waarschijnlijk niet snel met dat proces beginnen. Het fokken heeft Bulldogs zo extreem gebracht dat hun welzijn wordt opgeofferd om mensen gelukkig te maken. Met zowel uiterlijk als persoonlijkheid, de bulldog is al lang een van de meest populaire hondenrassen in de U.

Om dat te doen, zei hij, fokkers zouden de wereld moeten zoeken naar de zeldzame Engelse bulldogs die geen last hebben van ademhalingsproblemen, geboorteproblemen, kanker of andere veel voorkomende aandoeningen. Toch tonen recente wetenschappelijke studies aan dat het elimineren van gezondheidsproblemen van bulldog door goede fokkeuzes misschien niet mogelijk is, omdat buldoggen tegenwoordig te inteelt zijn. Sommige mensen vragen zich af of het bestendigen van deze bulldog gezondheidsproblemen door puur fokken in feite dierenmishandeling is. In Zwitserland creëerde een fokker een nieuw ras dat bekend staat als Continental bulldogs om enkele gezondheidsproblemen te helpen verlichten door het lichaam van de hond te verlengen.

Als het niet was dat buldoggen die redding nodig hebben hun leven zouden verliezen, zou ik krachtig gekant zijn tegen elke persoon, familie of niets doen dat Engelse buldogfokkers een hoop aanmoediging zou bieden, inclusief het opnemen van een reddingshond. Hij voegde eraan toe dat zijn laboratorium een ander ras heeft getest dat eigenlijk minder genetische diversiteit heeft dan de bulldog. Wat betreft de schoonheidswedstrijden - deze zijn bedoeld om structurele fouten en andere grote fouten aan het licht te brengen die honden uit een fokprogramma zouden elimineren.