Waarom zijn Engelse buldoggen zo ongezond?

Engelse buldoggen lijden aan een reeks afschuwelijke gezondheidsproblemen. De overmatige rimpels zijn vatbaar voor infecties, tenzij ze regelmatig worden schoongemaakt.

Waarom zijn Engelse buldoggen zo ongezond?

Engelse buldoggen lijden aan een reeks afschuwelijke gezondheidsproblemen. De overmatige rimpels zijn vatbaar voor infecties, tenzij ze regelmatig worden schoongemaakt. De hond heeft ook ademhalingsproblemen vanwege zijn smalle neusgaten en een aantal oogaandoeningen die chronische irritatie en pijn veroorzaken. Aangeboren afwijkingen, zoals platte kisten, hebben geleid tot een hoge puppysterfte.

Een skeletaandoening die bij het ras voorkomt, veroorzaakt hoge mate van heupdysplasie. De rimpelige gezichten van bulldogs veroorzaken acne en oogproblemen. Hun onderbeten betekenen vaak gebitsproblemen. Maar het grootste probleem zijn hun geslagen, „brachycefale gezichten”, groot gehemelte en smalle neusgaten, gezichten die hun wolfvoorouders misschien niet eens als honden herkennen.

Ze kunnen ervoor zorgen dat een bulldog als een gek hijgt tijdens het sporten, kwijlen als een fontein tijdens het rusten, stikken en kokhalzen tijdens het eten, last hebben van een hitteberoerte en, als klap op de vuurpijl, ongewoon slechte winderigheid hebben. Omdat buldoggen zo graag op de sluimerknop drukken, zijn ze vatbaar voor obesitas, wat de problemen alleen maar erger maakt. Ze kunnen nauwelijks lopen met hun schuifelende gang en eindigen ademloos na een simpele ravotten. Zet een Engelse bulldog in een zwembad en ze zinken gewoon.

Bovendien is dit ras vatbaar voor anesthesiecomplicaties, waardoor ze een hoog risico hebben voor zelfs de meest eenvoudige, routinematige procedures. De specifieke lichaamsbouw van het ras was nuttig bij het bestrijden van stieren, maar veroorzaakt ook verschillende gezondheidsproblemen. Uit een onderzoek uit 2004 bleek dat de mediane levensduur van buldoggen volgens sommige schattingen slechts ongeveer 6 jaar is (en 8 volgens andere). Ongeveer 3 op de 4 buldoggen worden getroffen door heupdysplasie, de hoogste van alle rassen.

De overgrote meerderheid van de Bulldog-nesten (80%) wordt geleverd via een keizersnede. De vorm van het hoofd zorgt er ook voor dat bulldogs meer kans hebben op brachycefaal obstructief syndroom van de luchtwegen. Hun problemen zijn zo ernstig dat ze eigenlijk het grootste deel van hun zweten door hun pads doen, en kunnen enorm lijden bij hoge temperaturen en zelfs na intensieve trainingen. Het is niet alleen de vorm van het hoofd, ofwel de vorm van de lichamen van de bulldogs zorgt ervoor dat ze het grootste deel van hun gewicht op hun voorste ledematen leggen, wat kreupelheid en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Eerlijk gezegd? Ik raad af om een Engelse Bulldog-puppy te kopen, omdat dat mensen alleen maar aanmoedigt om ongezonde puppy's te blijven fokken. Als je dit ras echt wilt, overweeg dan om een volwassen Bulldog te adopteren die dringend een huis nodig heeft. Zorg voor het beste leven dat je kunt voor hem en beheer zijn gezondheidsproblemen wanneer ze zich voordoen. U kunt sommige gezondheidsproblemen voorkomen door het advies op mijn Bulldog Health Page te volgen.

Alvorens twee Engelse buldoggen te fokken, zullen gerenommeerde fokkers verschillende gezondheidstests uitvoeren om ervoor te zorgen dat hun fokdieren gezond zijn en vrij zijn van erfelijke aandoeningen die aan hun nakomelingen kunnen worden doorgegeven. Honden koelen zichzelf af door te hijgen, waar bulldogs minder efficiënt in zijn, waardoor ze het risico lopen op een hitteberoerte. De reden dat Engelse bulldogs zo'n unieke bouw hebben, is vanwege een structureel defect dat chondrodysplasie wordt genoemd. Meestal vredig met andere huisdieren, sommige mannelijke Bulldogs kunnen een strijd om testamenten (of kaken) aangaan met andere mannetjes.

Toch tonen recente genetische studies aan dat buldoggen zo inteelt zijn dat er misschien niet genoeg genetische diversiteit in het ras is om sommige gezondheidsproblemen te elimineren. Het vergeleek het DNA van de 102 honden met dat van zes andere „ongezonde” bulldogs die in het veterinaire ziekenhuis van UC-Davis werden behandeld voor verschillende aandoeningen en vond geen genetisch verschil. Dit komt vaak voor in de gezichtsplooien bij Engelse buldoggen die vervelende irritaties, jeuk en krabben veroorzaken. Het is dat zo'n fokken werd gedaan om de onderscheidende fysieke kenmerken te creëren waardoor een bulldog op een bulldog lijkt.

De kans is groot dat als je een Engelse Bulldog bezit, je ze zwaar naar adem hebt horen snurken, snurken of hijgen. De studie, donderdag gepubliceerd in het open access tijdschrift Canine Genetics and Epidemiology, vertegenwoordigt de eerste brede inspanning om de genetische diversiteit onder Engelse bulldogs te beoordelen met behulp van DNA-analyse. Voordat we ingaan op veelvoorkomende gezondheidsproblemen van Engelse Bulldog, laten we eens kijken hoe en waarom ze in de eerste plaats een ras zijn geworden. Dit smalle selectieve proces veroorzaakte de gezondheidsproblemen van de oude Engelse bulldog die vandaag de dag nog steeds van invloed zijn op bulldogs.

In vergelijking met andere rassen is de Britse (of Engelse) Bulldog vatbaarder voor een aantal gezondheidsproblemen. In deze bloedige sport werden buldoggen gebruikt om de stier te immobiliseren door op zijn snuit te bijten en hem op de grond vast te pinnen. .