Welk hondenras is het meest gezond?

Als het gaat om middelgrote honden, is de Australische herder een geweldige keuze voor een ras met minder gezondheidsproblemen dankzij hun grenzeloze energie. Als je een actieve, ervaren hondeneigenaar bent, maken Aussies dynamische metgezellen, zelfs als ze ouder worden; ze zijn altijd in voor hardlopen, wandelen, lange wandeling of zelfs zwemmen.

Welk hondenras is het meest gezond?

Als het gaat om middelgrote honden, is de Australische herder een geweldige keuze voor een ras met minder gezondheidsproblemen dankzij hun grenzeloze energie. Als je een actieve, ervaren hondeneigenaar bent, maken Aussies dynamische metgezellen, zelfs als ze ouder worden; ze zijn altijd in voor hardlopen, wandelen, lange wandeling of zelfs zwemmen. Greyhounds behoren tot de gezondste honden ter wereld. Ze zijn mager, daarom verdragen ze de kou niet zo goed.

Deze honden zijn aanhankelijk en doen het goed met kinderen, katten en andere honden. Greyhounds zijn zowel intelligent als loyaal, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Ze zijn energiek en hebben veel oefeningen nodig. Deze honden houden van hardlopen en zouden geweldig zijn voor mensen die graag met hun huisdieren sporten.

Ze kunnen tot ongeveer 13 jaar leven. Hoewel er geen manier is om te bewijzen welk ras het gezondst is, kunnen sommige werkende rassen, waaronder Australian Cattle Dogs, tot degenen behoren met het minste aantal gezondheidsgerelateerde problemen. Australian Cattle Dogs worden traditioneel gebruikt voor het hoeden van vee en zijn populaire werkhonden gebleven vanwege hun intelligentie, probleemoplossende vaardigheden en zachte maar assertieve beten bij vee. Met een levensduur van ongeveer 10 tot 13 jaar zijn Australian Cattle Dogs uitstekende metgezellen voor energieke gezinnen of eigenaren die onderweg zijn.

Belangrijke gezondheidsproblemen zijn onder meer heupdysplasie, elleboogdysplasie en doofheid. Meer informatie over Australian Cattle Dogs. Een ander werkend ras dat door Coates als een van de gezondste wordt vermeld, Foxhounds zijn voornamelijk gebruikt voor vossenjacht en kunnen vanwege hun werkhondengenen gezonder zijn dan honden die voor de show zijn gefokt. Met een levensduur van 11 tot 13 jaar zijn Foxhounds een uitstekende keuze voor gezinnen die op het platteland of op grote boerderijen wonen en niet vatbaar zijn voor veel grote gezondheidsproblemen.

Ze vereisen matige dagelijkse lichaamsbeweging in de vorm van een wandeling of joggen en hebben minimale verzorging nodig, afgezien van af en toe poetsen. Een jachthond voor alle doeleinden die bekend staat om zijn intelligentie en vaardigheid met veel verschillende soorten wild en sport, de Duitse kortharige aanwijzer is volgens Coates een ander gezond ras. Met een gemiddelde levensduur van 12 tot 14 jaar zijn Duitse Kortharige Pointers vatbaar voor gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, heupdysplasie en maagtorsie. Een energiek ras dat veel dagelijkse lichaamsbeweging vereist, Duitse Kortharige Pointers hebben voldoende toegang tot het buitenleven nodig en hebben, net als alle rassen, de hele dag mentale stimulatie nodig.

Meer informatie over Duitse kortharige aanwijzers. Een ander hoogenergetisch ras dat bekend staat om zijn behendigheid, intelligentie en gehoorzaamheid, Coates noemt de Border Collie als een van de gezondste. Met een levensduur van 10 tot 14 jaar zijn Border Collies vatbaar voor gezondheidsproblemen, waaronder aanvallen en hypothyreoïdie. Border Collies, een ras dat graag wil behagen met een hoge mate van trainbaarheid, moet worden voorzien van voldoende dagelijkse lichaamsbeweging en regelmatige toegang tot het buitenleven.

Met een unieke genetische markup en een lager inteeltniveau behoren honden van gemengd ras over het algemeen tot de gezondste, zei Coates. Chihuahua's staan bekend als het kleinste ras ter wereld en zijn loyaal, intelligent en behoren tot de gezondste rassen, volgens Denise Petryk, DVM en directeur veterinaire diensten bij Trupanion huisdierenverzekering. Met een gemiddelde levensduur van 14 tot 18 jaar is bekend dat Chihuahua's lijden aan gezondheidsproblemen, waaronder hypoglykemie, patellaire luxatie en pulmonale stenose, een hartklepaandoening. Een chihuahua met gladde coating vereist minimale verzorging, terwijl langharige variëteiten twee tot drie keer per week moeten worden geborsteld.

Vanwege hun grootte hebben chihuahua's minimale lichaamsbeweging nodig na een korte wandeling. In vergelijking met andere honden van dezelfde grootte, vermeldt Petryk ook de Havanezer onder gezonde rassen. Havanezen, een populair vriendelijk huisdier dat bekend staat om zijn vriendelijke houding, leven tussen de 12 en 14 jaar en lijden aan gezondheidsproblemen, waaronder patellaire luxatie, doofheid en elleboogdysplasie. Een niet-uitwerpend ras dat meerdere keren per week moet worden geborsteld om klitten te voorkomen, het Havanezer ras heeft korte wandelingen nodig om aan hun trainingsbehoeften te voldoen.

Petryk, een populair gemengd ras dat een kruising is tussen een Labrador Retriever en een poedels, noemt Labradoodles onder degenen met relatief weinig claims voor botgerelateerde verwondingen en aandoeningen die verband houden met de vacht en huid. De vacht van het ras moet regelmatig worden gewassen en geborsteld en minstens twee keer per jaar worden bijgesneden. Ze kunnen lijden aan gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij de ouderrassen, waaronder heupdysplasie, de ziekte van Addison en oogaandoeningen, waaronder progressieve retinale atrofie. Sommige hondenrassen worden over het algemeen beschouwd als gezonder dan andere, met name werkhonden die vaker worden gefokt om fysieke vaardigheden te maximaliseren dan een bepaalde look.

Mutts, honden waarvan het DNA bestaat uit genetisch materiaal van verschillende rassen, zijn ook over het algemeen gezonder dan honden die opzettelijk zijn gefokt. Helaas, alleen omdat één hondenras gemiddeld gezonder is, wil nog niet zeggen dat ze nooit chronische medische problemen ervaren of bezwijken voor dodelijke ziekten. Volg mee terwijl we enkele van de mythen rond de 10 gezondste hondenrassen doorbreken. Als kruising en overfokkerij de bron zijn van veel erfelijke gezondheidsproblemen bij honden, is het alleen redelijk om aan te nemen dat puppy's die niet het resultaat waren van opzettelijke typefokkerij over het algemeen hartiger en gezonder zullen zijn.

Het is niet zo dat gemengde rassen geen genetische problemen van hun ouders kunnen erven, het is dat het minder waarschijnlijk is dat beide ouders vatbaar zijn voor dezelfde problemen. Bovendien, zelfs als een ouder een erfelijke aandoening heeft, zal dat DNA worden verdund door het DNA van een heel andere lijn in zijn nakomelingen. Hoewel we niet kunnen voorspellen voor welke gezondheidsproblemen honden van gemengd ras het meest vatbaar zijn, kunnen we verwachten dat die aandoeningen gemiddeld minder verwoestend zullen zijn dan die welke kunnen worden geërfd door gefokte honden. Bij bijna alle grotere honden is heupdysplasie een veel voorkomend gezondheidsprobleem en bij bijna alle kleine honden is de luchtpijp waarschijnlijk gevoelig voor druk en relatief vatbaar voor instorting.

Bij oudere gemengde rassen komen cataract, artritis en andere gewrichtsproblemen, gehoorverlies en dementie vaak voor, zoals bij de meeste oudere hondenrassen. Husky's zijn vooral vatbaar voor oogproblemen. Ongeveer 10% zal cataract ontwikkelen, terwijl anderen lijden aan progressieve retinale atrofie en uveodermatologisch syndroom, die beide tot blindheid kunnen leiden. Als grote honden zijn husky's ook vatbaar voor heupdysplasie, een pijnlijke aandoening die het heupgewricht aantast en een operatie vereist om Australische veehonden te verbeteren, kwamen tevoorschijn op boerderijen beneden om vee te helpen kudderen.

Traditioneel gefokt voor hoge intelligentie en probleemoplossende vaardigheden, niet uiterlijk, is de Aussie-veehond meestal een van de gezondste moderne hondenrassen. Gemiddeld leven deze middelgrote krachtpatsers 10 tot 13 jaar. Australische veehonden zijn echter vatbaar voor dysplasie van de heup en elleboog. Osteochondritis dissecans (OCS), een aandoening die ontstaat wanneer ziek kraakbeen zich scheidt van het bot in de schouder, elleboog, heup of knie, komt ook vaak voor.

Aussies zijn ook vatbaar voor problemen met de ogen (met name progressieve atrofie van het netvlies) en oren. Het is niet ongebruikelijk dat dit ras later in het leven wordt geboren met doofheid of doofheid ontwikkelt. Gefokt om op klein wild te jagen en ongedierte zoals ratten en otters op het Engelse platteland te doden, is de Airedale terriër veerkrachtig. Onder zijn superkrachten? Hoewel het de grootste van alle terriers is, heeft de Airedale zelden de heupdysplasie die vaak voorkomt bij rassen van vergelijkbare grootte, slechts ongeveer 10% van de bevolking, vergeleken met tot 70%.

Vergeleken met veel andere speelgoedrassen die gezondheidsproblemen hebben als gevolg van overfokkerij voor uiterlijk, is de Havanezer behoorlijk stevig. Dit vriendelijke, pluizige ras kan tot 16 jaar een gezond leven leiden. Maar zelfs die honden die het resultaat zijn van zorgvuldig fokken, kunnen vatbaar zijn voor een handvol veelvoorkomende medische problemen. Havanezer gezondheidsproblemen houden vaak verband met hun botten en gewrichten.

Chondrodysplasia punctata (CD), die ervoor zorgt dat de beenbotten ongelijk groeien, en Legg-Calve-Perthes (LCP), die mank lopen, artritis en gewrichtspijn veroorzaakt, komen vaak voor bij Havanezen. Dat geldt ook voor patellaire luxatie, een chronische aandoening die ervoor zorgt dat het ellebooggewricht uit de kom glijdt. Havanezen zijn ook vatbaar voor levershunt, een aangeboren aandoening die ervoor zorgt dat gifstoffen zich ophopen in het hart in plaats van door de lever te worden opgeruimd. Over het algemeen is de Amerikaanse waterspaniël een gezond ras.

Dit middelgrote ras, een werkhond uit het gebied van de Grote Meren, waar hij is ontwikkeld om wild en watervogels te jagen, door te spoelen en op te halen, leeft meestal 10-12 jaar met slechts kleine gezondheidsproblemen. Net als andere honden hebben hun grootte (45-75 lbs) foxhounds behoorlijk wat heupdysplasie, maar de meest zorgwekkende aandoeningen waarmee ze worden geconfronteerd, worden in het bloed aangetroffen. Amerikaanse foxhounds zijn vatbaar voor trombocytopathie, een bloedplaatjesaandoening die voorkomt dat bloed stolt en kan leiden tot een neiging tot bloeding. Een andere aandoening die soms wordt aangetroffen bij foxhounds, Pelger-Huet-anomalie, treft de witte bloedcellen.

Gebouwd om te werken, is de border collie een zweepslim, hardwerkend en over het algemeen gezond ras. Vaak gefokt om fysieke en mentale vaardigheden te maximaliseren in plaats van uiterlijk, leiden de meeste border collies een lang, energiek leven van maximaal 15 jaar. Een beetje spitfire van een hond, de cairn terrier is scrappy en sterk. Ze leven lang (gemiddeld 13-14 jaar) en hebben, vergeleken met veel raszuivere honden, relatief weinig genetisch erfelijke gezondheidsproblemen.

Gezien hun grootte is het gemakkelijk om aan te nemen dat Chihuahua's kwetsbare wezens zijn. Maar het kleinste hondenras op aarde is eigenlijk een stoer koekje, met een gemiddelde levensduur van 14-18 jaar. Dit komt gedeeltelijk door het feit dat veel Chihuahua-puppy's niet het resultaat zijn van opzettelijk fokken, maar van menselijke onzorgvuldigheid, wat betekent dat hun erfelijke lijnen diverser zijn dan die van de meeste hondenrassen. Het resultaat was de atletische, onvermoeibare Australia Cattle Dog.

Gemiddeld leeft het ras tussen de 12 en 16 jaar, maar een Australische veedhond genaamd Bluey leefde 29 jaar, volgens het Guinness World Records. Appartementbewoners houden van Basenji's omdat ze zichzelf verzorgen als katten, geen „hondengeur” hebben en niet blaffen (ze chorteren of jodelen in plaats daarvan). Afkomstig uit het oude Egypte, waar ze werden gefokt om te jagen, de relaxte, dit gezondste hondenras is aanpasbaar en dient tegenwoordig als gezelschapshond. Hun gemiddelde levensduur is 13 tot 14 jaar.

Basenjis doet het het beste met eigenaren die tijd kunnen besteden aan hun sport-, speeltijd- en verrijkingsactiviteiten met hun hoge energieniveaus. Deze metgezel helpt je ook gezond te blijven. Hoe ver terug in de geschiedenis het ras gaat, is onbekend, maar tegen de jaren 1500 gebruikten de Engelsen ze in pakketten om haas en konijnen te volgen. Net als de Basenji heeft dit ras geen „hondengeur”.

Ze leven gemiddeld 10 tot 15 jaar, waardoor de beagle al lang een trouwe metgezel is. Actieve, energieke honden, beagles hebben elke dag minstens een uur lichaamsbeweging nodig. Ze zijn het gelukkigst als onderdeel van een roegel, of het nu mensen of honden zijn. Hoewel deze charmante honden begonnen als metgezellen van Franse en Europese royalty's, werden ze straat- en circusartiesten na de Franse Revolutie.

Hun gemiddelde levensduur is 14 tot 15 jaar. Het verhaal van The Border Collie is gekoppeld aan een reeks invasies in Groot-Brittannië, eerst door de Romeinen en vervolgens door de Vikingen. Samen gefokte Romeinse en Viking-herdershonden resulteerden in Border Collies, die middelgrote atletische, behendige herders. Sommigen geloven dat Border Collies de beste herdershonden ter wereld zijn.

Misschien wel de beroemdste fan van het ras was koningin Victoria. De levensduur van deze honden is 12 tot 15 jaar, en ze houden het allemaal bezig. Dit ras heeft dagelijks beweging nodig, veel meer dan alleen een korte wandeling door de buurt. Border Collies houden van werken, dus behendigheid, hoeden of gehoorzaamheid zullen hen allemaal helpen gelukkig en gezond te houden.

De geschiedenis van de Chihuahua gaat terug tot de twaalfde eeuw, toen de Azteken de Tolteken veroverden. De Azteken fokten hun honden met de Toltekenhonden, wat resulteerde in de Chihuahua. De naam komt van Amerikanen in de jaren 1800. Ze noemden dit ras naar de staat Chihuahua, Mexico, waar ze veel van deze honden vonden.

De levensduur van het ras is 14 tot 16 jaar. Bekend als de kleinste hond ter wereld, maakt hun grootte ze goede huisdieren voor stedelingen. Chihuahua's kunnen over het algemeen alle oefeningen krijgen die ze nodig hebben door in een kleine ruimte te rennen en te spelen. Korte, langzame wandelingen houden hen (en hun eigenaren) ook gezond.

Dit gezonde ras heeft een levensduur van 12-14 jaar. Sierlijk en mager, deze sprinters zijn het snelste hondenras, met snelheden tot 45 mijl per uur. Hun gemiddelde levensduur ligt tussen de 10 en 13 jaar. Het ras is verkrijgbaar in twee versies (standaard en speelgoed), en beide hebben een levensduur van 15 tot 17 jaar.

Met weinig erfelijke problemen is de gemiddelde levensduur van dit robuuste ras 12 tot 15 jaar. Meer dan 400 jaar geleden in Duitsland gefokt als jachthond, was het de taak van de poedels om de eenden die door jagers zijn neergeschoten uit het water te halen. Mensen fokten deze hond in het oude Egypte om klein wild na te jagen, waardoor het een van de oudste gedomesticeerde hondenrassen in de geschiedenis is. Mensgericht, faraohonden vormen sterke banden en doen het normaal gesproken goed in huizen met kinderen.

Een ander pluspunt van deze elegante honden is dat ze geen „hondengeur” hebben. Hun gemiddelde levensduur is 12 tot 14 jaar. Farao Hounds houden ervan om te rennen; hun topsnelheid is ongeveer 35 mijl per uur. Extreem energiek, ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig.

Dit ras is een zware shedder, maar aan de positieve kant is het snel om te huisbreken. De gemiddelde levensduur is 13 tot 16 jaar. Shih Tzus is vooral dol op kinderen. De gemiddelde levensduur is 10 tot 18 jaar.

De gemiddelde Siberische Husky leeft 12 tot 14 jaar. Een bonus voor de appartementsbewoner, whippets blaffen niet vaak. Deze gezonde, onderhoudsarme hond leeft gemiddeld 12 tot 15 jaar. De gemakkelijkste honden om te zorgen voor rustige rassen, zoals de Bichon Frise, Cavalier King Charles Spaniel, Collie, Franse Bulldog, Bulldog, Golden Retriever of Duitse Dog.

Van de verschillende kleine rassen hebben Chihuahua's de neiging om de minste gezondheidsproblemen te hebben. Ze kunnen zelfs 20 jaar leven als je goed voor ze zorgt. De veiligste hondenrassen zijn Golden retrievers, Labrador retrievers, beagles, Ierse setters en border collies. Ze zijn erg liefdevol en zijn geweldig in de buurt van kinderen en andere huisdieren, komen uit een werkende achtergrond en zijn een van de beste jachthonden in de geschiedenis.

Studies hebben aangetoond dat hondenbezitters de levensduur van honden kunnen verlengen door middel van een goed dieet en het vermogen om het lichaamsgewicht van hun honden nauwkeurig te beoordelen. De Azawakh lijkt misschien afstandelijk, maar hij is eigenlijk erg gehecht aan zijn eigenaren en doet het beter als binnenhond. Dit ras probeert zijn autoriteit te doen gelden, dus een „roedelleider” -eigenaar zal deze hond zo goed mogelijk maken. Allround nuttige honden op een boerderij ontdekten dat ze ideale metgezellen waren vanwege hun grootte en vriendelijkheid.

Ze hebben de neiging om ongeveer 15 jaar te leven als ze goed worden verzorgd en staan bekend als een van de honden met de minste gezondheidsproblemen. Veroudering bij honden en de levensverwachting hangt rechtstreeks samen met de gezondheid van het ras, omdat het hun fysieke vermogens en algehele welzijn beïnvloedt. Sommige van de hieronder genoemde gezondste hondenrassen zijn echter veel onderhoud in andere afdelingen, zoals verzorging. Foxhounds worden nu vaker gefokt als gezinshonden dan onverschrokken jagers, maar tot nu toe is het ras stevig en meestal gezond gebleven.

Het is geen verrassing dat de Oud-Engelse herdershond de kou aankan, wat met hun zware, ruige jas. Ze vinden het heerlijk om bij hun mensen te zijn en zijn geen geweldige waakhonden omdat ze gewoon de hele tijd willen spelen. .